Mondkapjes blijven verplicht tijdens reizen

Mondkapjes zijn eigenlijk niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Sinds ze in juni verplicht zijn gemaakt in het openbaar vervoer, kijkt niemand hier meer van op. Er worden verscheidene soorten mondkapjes verkocht en je kunt ze laten aansluiten bij je outfit , bij je overtuigingen en bij je stijl. Het lijkt erop alsof mondkapjes nog wel even verplicht zullen blijven in het openbaar vervoer. Dat komt doordat de richtlijnen die de overheid heeft uitgebracht daar niet gevolgd kunnen worden. Zonder kapjes zou het openbaar vervoer de ideale plek zijn voor het virus om zich te verspreiden.

De mondkapjes regels

De regels omtrent kapjes in het openbaar vervoer zijn eigenlijk heel simpel. Als je een trein, bus, tram, taxi of metro instapt moet je een niet-medisch mondkapje op. Een sjaal voorbinden is niet toegestaan. Een niet-medisch mondkapje is een kapje dat voor medisch personeel dat dagelijks met het virus (en andere schadelijke deeltjes) in aanraking komt niet voldoende is. Je mag een niet-medisch mondkapje ook zelf maken, bijvoorbeeld, als je daar de aanwijzingen van de Rijksoverheid voor volgt. Dit heeft als gevolg gehad dat het openbaar vervoer een stuk kleurrijker is geworden.

De kracht van de massa

Een niet-medisch mondkapje houdt het virus bij de drager. Als iemand met het coronavirus een mondkapje draagt zal deze veel minder gemakkelijk anderen besmetten. Als iemand met een mondkapje in contact komt met iemand die het coronavirus draagt en geen mondkapje op heeft, dan biedt het kapje van de drager geen of weinig bescherming. Niet-medische mondkapjes kopen heeft dus eigenlijk alleen nut als iedereen ze draagt, vooral in kleine ruimtes waar afstand houden niet mogelijk is. De reden waarom er alleen verplichtingen voor het openbaar vervoer ingesteld zijn wordt zo duidelijk.

Buiten het openbaar vervoer gelden de algemene richtlijnen

Een niet-medisch mondkapje dragen doe je vanaf het moment dat je het voertuig in stapt tot je er goed en wel weer uit bent. Vanaf het moment dat je het kapje af doet gelden de algemene richtlijnen. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het verspreiden van het virus tegen te gaan. Ook al is het volgen van veel van deze richtlijnen je eigen verantwoordelijkheid, het spreekt voor zich dat iedereen zich hieraan houdt. Zorg er daarom voor dat je 1,5 meter afstand houdt en drukte vermijdt, dat je niest en hoest in je elleboog, dat je je handen regelmatig wast en dat je je neus snuit in een papieren wegwerp zakdoekje.

Zijn mondkapjes vervelend?

Er wordt momenteel veel geklaagd over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. Het zou vervelend zijn om ze te dragen en het is problematisch om te ademen. Het is inderdaad misschien zo dat een mondkapje niet lekker zit en dat je er je luchtwegen mee afdekt. Dat is een kleine prijs voor het voordeel dat je ervoor terugkrijgt. Zonder mondkapjes is er óf geen openbaar vervoer óf de pandemie neemt weer toe. Door het mondkapje kopen verplicht te maken geeft de overheid ons de mogelijkheid om tijdens deze zware periode het dagelijkse leven weer normaal te hervatten.